Публично представяне на Фонд Активни граждани в България

На 07.06.2018 г. в София бе проведено публично представяне на Фонд Активни граждани в България, част от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Събитието бе организирано от операторът на Фонда - Институт Отворено общество – София в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Гражданският сектор в България минава през труден период. Фонд Активни граждани е огромен шанс за развитие на типичните граждански активности. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при официалното откриване на дейността на Фонда в България. Той каза още, че е редно държавата да подпомага третия сектор, без тази помощ да се превръща в зависимост. Крайната цел, към която трябва да се стремим обаче е обществото да издържа своите граждански организации, заяви Дончев.

Приветствие бе отправено и от г-н Сюр Ларсен, Директор на секцията за Централна Европа и ЕЕА Grants, Министерство на външните работи на Кралство Норвегия.

Целта на Фонд Активни граждани е да адресира гражданската пасивност. Това заяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт Отворено общество – София. Основният фокус в дейността на Фонда през следващите седем години ще бъде укрепването на демократичното общество, спазването на човешките права и развиването на капацитет на гражданския сектор, подчерта Стойчев.

Елица Маркова, програмен мениджър на Фонда за България, представи основни приоритети, които ще бъдат финансирани: Подобряване на демократичната и гражданската култура и осведоменост; Повишаване на подкрепата за правата на човека; Овластяване на уязвими групи; Повишаване на приноса на гражданските организации за равенството между половете и предотвратяване на насилието по полов признак; Повишаване на ангажимента на гражданите за опазване на околната среда във връзка с промените в климата; Подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор, в това число на гражданските организации.

Елица Маркова говори и за разпределението на бюджета по приоритети, за допустимите кандидати и партньори, както и за механизмите за подкрепа, които включват конкурси за дългосрочни инициативи, текуща схема за малки инициативи, Двустранен фонд и др.

В представянето на целите и приоритети на Фонд Активни граждани се включиха и Илияна Николова, Изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Сара Перин, Изпълнителен директор на Тръст за социална алтернатива.

В събитието участва и Чила Чимбалмос, Старши съветник от Норвежкия Хелзинкски Комитет.

Боян Захариев, Директор на програма Публични политики и Иванка Иванова, Директор на Правна програма, Институт Отворено общество – София представиха данни от национално проучване на общественото мнение за състоянието на гражданските организации в България, за обществените нагласи към демокрацията, върховенството на правото и основните права на човека през 2018 г. Обобщени данни от проучването на Институт Отворено общество – София можете да намерите тук.