ИНФОРМАЦИОННИ ДНИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в качеството си на програмен оператор по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ организира информационни дни за разясняване на условията за кандидатстване по двете отворени грантови схеми и по Фонда за двустранни отношения, финансиран от Програмата.

Информационната кампания ще обхване градовете Пловдив, Монтана, Бургас, Варна,  Велико Търново и София.

Информационният ден в Пловдив ще се проведе на 7 ноември т.г. в хотел „Империал“. На 10 ноември т.г. ще бъде разяснителната среща в хотел „Огоста“ в Монтана. Предстоят  информационни дни в Бургас, Варна, Велико Търново и София, като датите и местата ще бъдат съобщени допълнително.

Времето от 10 до 13 ч. на всеки от информационните дни ще бъде посветено на грантова схема „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“ и „Фонд за двустранни отношения“. В програмата са предвидени 7 647 059 евро за реализирането на проекти в тази област. Приоритетни са сгради със социално значение – училища, болници, домове за възрастни хора и т.н. С проектни предложения могат да кандидатстват държавни ведомства и общини. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде от 170 000 до 500 000 евро, като за проектите за публични сгради – държавна и общинска собственост, грантът ще покрива до 100% от стойността. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2015 г., 16.30 ч.

От 14.30 до 17.30 ч. ще бъдат разяснявани условията за финансиране по грантова схема „Производство на горива от биомаса“ и отново по „Фонд за двустранни отношения“, тъй като фондът се прилага за всички грантови схеми от момента на тяхното отваряне. Грантова схема„Производство на горива от биомаса“е насочена към проекти за производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и др. Могат да кандидатстват малки и средни предприятия. Бюджетът на процедурата е 1 764 705 евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ ще бъде до 60% от стойността на проекта в рамките от 30 000 до 200 000 евро. Тази схема попада под правилата за държавна помощ и прилаганият режим ще бъде „де минимис“. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 7 януари 2015 г., 16.30 ч.

Програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е с период на действие до април 2017 г. като дейностите трябва да бъдат изпълнени до края на месец април 2016 г. Общият й бюджет е близо 16 млн. евро, от които 13.3 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ а останалите – национално финансиране. Предстои отварянето на още две грантови схеми. Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Партньор на МИЕ от страна на донора е Дирекцията за водни ресурси и енергия (НВЕ) към Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия.